Dara Helvétský kříž

Výlet - Hruboskalsko - Sedmihorky

23.11.2012 23:52

23.11.2012 23:52

V pátek jsme měli volno a tak nás čekal výlet do Sedmihorek. Jindra jako vždy naplánoval skvělou trasu.

Hruboskalsko

Pískovcové skalní město v leží asi 6 km JV od Turnova. Hruboskalské hradní město je erozním zbytkem plošiny, jejíž nadmořská výška dosahuje v průměru 380m n.m. a úpatí 250 m n.m. Vzniklo usazením pískovců na dně druhohorního moře a podobně jako další skalní oblasti Jičínské pahorkatiny je tvořeno mladšími měkčími pískovci. Nejstarší lidské osídlení je doloženo na masivu Čertova ruka z doby asi 5000 let př. n. l. Na začátku letopočtu bylo na tomtéž masivu germánské hradiště. Ve středověku vznikaly na skalních blocích opevněné hrady (Hrubá Skála, Valdštejn, Kavčiny).

Název pro celou oblast Český ráj vznikl v 70. letech 19. stol. mezi hosty lázní Sedmihorek a původně se vztahoval jen na hruboskalské skalní město. Hruboskalsko je charakteristické osobitými až 60 m vysokými skalními věžemi, z nichž nejvyšší a nejznámější jsou Kapelník, Taktovka, Maják, Dračí zub a Dračí věž. Jsou zde krásné vyhlídky např. Janova, U Lvíčka, vyhlídka na Kapelu a nejznámější Mariánská s výhledem na Dračí skály s Troskami v pozadí. Hned pod ní se nachází symbolický hřbitov horolezců. Hojně navštěvovaná je hluboká rokle pod zámkem Hrubá Skála, do níž ústí 65 m dlouhá skalní chodba Myší díra. Kromě Příhrazských skal a Podtroseckých údolí je Hruboskalsko největší přírodní rezervací v rámci CHKO Český ráj.

 

Autem jsme dojeli do lázní Sedmihorky. Vodoléčebné lázně, které v letech 1839-41 založil turnovský lékař Antonín Vincenc Šlechta. Název získaly podle minerálního pramene „Sedmihorka“, známého od roku 1702. Léčilo se podle lékařského předpisu studenou vodou, pobytem na čerstvém vzduchu, tělesným cvičením a dietou. Roku 1914, po odchodu posledního místního lékaře do armády, se lázně změnily na klimatické a budovy se používaly pro ubytování letních hostů. V současnosti (rok 2010) slouží zachovalé lázeňské domy (Zámeček, Pramen) jako hotel a kongresové centrum

Tady začal náš pěší výlet. (A začal tím, že se Darče při vyndavání z auta skřípla packa do autosedačky - jak se jí to podařilo nechápu, ale řev to byl takový, jak kdyby jí měla noha upadnout. Naštěstí jí nic nebylo, ani nepajdla :-)) Nejprve jsme se ,,vzdělali" na části dětské naučné lesní stezce a minuli několik pramenů (např. Barbořin, Josefův, Kořenského pramen..) Prošli jsme pod skalním útvarem Kapelník, Čertova ruka.. Zatím jsme se dívali na skály zespodu, nyní po menším výstupu (i se schody :-) nás čekala Janova vyhlídka. Další zastávka byla u hradu Valdštejn (protože byl pátek a ještě k tomu listopad, hospůdka u hradu byla zavřená). Výlet pokračoval po ,,Zlaté stezce českého ráje" (tedy její malé části s větším množstvím vyhlídek :-) (U Lvíčka, Na Kapelu)

Zlatá stezka spojuje již dlouhá desetiletí nejkrásnější a nevýznamnější místa Českého ráje. Vine se v celkové délce 103 km krajinou od Mladé Boleslavi do Jičína, překonává údolí, skalní města, vrchy, potoky, ale i středověké hrady a borovicové lesy. Její historie má své prvopočátky již v druhé polovině 19. století po výletě Vojty Náprstka do Prachovských skal, a také díky založení Klubu českých turistů, kdy se Český ráj stává jedním z prvních míst, kde se začíná budovat značení pro turisty, vyhlídky, restaurace apod.

Navštívili jsme i arboretum Bukovina.  Arboretum bylo založeno majitelem hruboskalského panství v letech 1860 - 1862 a je jednou z nejstarších pokusných ploch zaměřených na introdukci - zavádění cizích dřevin na naše území. Na ploše 2,73 ha se nachází celkem 400 chráněných památných stromů. Po asfaltové cestě jsme došli až k rozcestí ,,U Adamova lože". Tady jsme si udělali malé odbočky - k Adamovu loži a k symbolickému hřbitovu horolezců. Se zastávkami na krásných vyhlídkách (Zámecká, Mariánská). Poslední větší zastávka byla prohlídka zámku Hrubá Skála (zvenčí :-). Do lázní Sedmihorky jsme sešli cestou, která vedla skalní průrvou ,,Myší díra", Dračími skalami a okolo sochy sv. Prokopa, která ,,chrání poutníky při jejich putování krajem rozeklaných pískovcových skal". Celá vycházka byla super - krásné vyhlídky, super proběhnutí pro psa, perfektní počasí, Darča si zkusila sejít a vyjít i ,,pár" strmějších schodů :-)


fotky z vycházky na: https://darasson.rajce.idnes.cz/23.11.12_Vylet_Hruboskalsko/

 

Kontakt

Jana Nečasová (Zíková), Petra Brodská

jchlumska@seznam.cz. p.jancickova@seznam.cz

p.jancickova@seznam.cz

606 390 049

Želiv 345
394 44

Hlavní 7
Větrušice
25067

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode