Dara Helvétský kříž

Výlet - Drábské světničky

07.12.2012 22:32

07.12.2012 22:32

Opět perfektní Jindrova trasa.

Začali jsme na parkovišti v Bosni. První zastávka byla blízká zřícenina Valečov. Tento hrad byl postaven poč. 14.stol. Po požáru r. 1439 obnoven, od r. 1700 pustý.Viděli jsme hlavně místní hladomornu - díra v zemi hluboká 9,5 metrů. Kousek po červené a dostali jsme se na modrou turistickou značku. Po kilometru chůze a troše stoupání (hlavně to po zasněženém listí klouzalo) jsme si mohli prohlédnout ,,obětní kámen" -jsou to dvě polojeskyně a kámen vytesaný ve traru mísy, o kterém se traduje, že je kamenem obětním - obětovali na něj hrstičku odměn (k Dařině velké lítosti - nemohla pochopit, proč zrovna její granulky - no když jsme nic jiného neměli...).

Pak jsme pokračovali stále po modré přes Černou louži. Vyrazili jsme i na odbočku ke zbytkům hradu Hynšta, ale cca 100 metrů před hradem jsme se radši vrátili. Přece jenom zasněžené pískovcové skály nejsou na chůzi nic moc.

Vládu nad našimi kroky opět převzala červená turistická značka - již ověřená Zlatá stezka Českého ráje. Cestu lemovaly krásné vyhlídky a méně krásné ,,propasti" dolů. A Darča si opět potrénovala schody. Po schodech vytesaných do skal jsme sestoupali do rekreačního areálu Příhrazy. Před náma měla být první zastávka, ale hospoda byla zavřená, i když se z komína vesele valil kouř. Jindra už od začátku sliboval, že budeme mít cestou minimálně jednu hospodu - to slibuje vždycky. Na předchozím výletě jsme minuli 3 a všechny zavřené. Zatím to vypadalo, že bude tento výlet ve stejném duchu. Na místním koupališti jsme potkali pár oveček a pokračovali dál - do kopce.

Opět se nám otevřely výhledy na Svijany a okolí. Následovalo opět několik schodů - na rozdíl od jiných cest, tyto nebyly z mřížky, ale byly tvořeny rybinovým plechem - Darče se po nich lépe chodilo, nám klouzaly (a jít tam o týden později tak nevím, jestli bychom je zvládli. Už teď se na nich začala tvořit udupaná klouzající vrstvička.) Darča chodila velmi ochotně první - někdy dokonce až moc ochotně (místy jsem musela popoběhnout, abych ji stihla jistit :-) 

Přes Staré Hrady jsme dorazili na Krásnou vyhlídku - ,,Vrcholová prémie" - konečně otevřená hospoda s výborným jídlem a krásným krbem. Po posilnění jsme pokračovali dále přes ,,Studený průchod" směrem k Drábským světničkám.

Studený průchod

Jedná se o dlouhou puklinu ve skále, na jejímž vrcholu stála v roce 1866 rakouská dělostřelecká baterie, která kontrolovala údolí u Mnichova Hradiště..Chlad ve štěrbině je způsoben jak nedostatkem světla tak i velkou vlkostí, která prosakuje ze skal.

Drábské světničky

V oblasti Příhrazské vrchoviny v Českém ráji se původně nacházelo šest středověkých hradů. Kromě nejlépe dochovaného hradu Valečov se z ostatních zachovaly většinou jen tesané světničky v pískovci bývalých hradů jako Klamorna, Hynšta nebo Drábské světničky  .Drábské světničky byly vybudovány na izolovaných pískovcových blocích o výšce kolem 15 metrů. Dochovaly se zde dvě desítky tesaných místností různých funkcí, zbytky pěti chodeb a tesané kapsy ve kterých byly zasazeny dřevěné stavby. Dominantou byla mohutná věž chránící vstup po padacím mostě. Nejvýznamnějším objektem je světnice s tesaným oltářem objevená roku 1921

Nahoru do ,,světniček" jsme nešli - již se začínalo stmívat a schody dost klouzaly...

Pokračovali jsme v cestě a minuli Píčův statek (mají zde být zbytky kdysi úžasného statku, ale opět jsme se zde nezdrželi). Cestou jsme potkali i krásného Českého fouska - Darča měla kámoše na blbnutí a jeho pán (myslivec) nám ukázal ve sněhu stopy lišky - nevšimla bych si toho, že míjíme i jiné stopy než psí a srnčí :-).

Přes obec Zásadku jsme dorazili po silnici k autu. Cestou zpátky Darča v autě spala a prospala i větší část soboty :-)

fotky na: https://darasson.rajce.idnes.cz/7.12.12_Vylet_Drabske_svetnicky/

 

 

Kontakt

Jana Nečasová (Zíková), Petra Brodská

jchlumska@seznam.cz. p.jancickova@seznam.cz

p.jancickova@seznam.cz

606 390 049

Želiv 345
394 44

Hlavní 7
Větrušice
25067

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode