Dara Helvétský kříž

Výcvik - poslušnost

04.02.2012 15:46

Pro velké mrazy ( dnes ráno -15,5 a bylo i méně) jsme zrušili páteční trénink. Mrznout na zemi se nechtělo nikomu. Darča si už odpočinula po lavinovém soustředění (spala a spala :-).

Tento víkend odjíždím služebně do Německa a tak jsme volné dny vyplnily delšími vycházkami - Darča bude mít kratší pauzu a třeba i ještě větší chuť do cvičení :-). Samozřejmě jsme při vycházkách cvičily. V suchých mrazech se Darče dobře lehá - příprava na ,,lehni" za chůze. Při procházení se v sadech (travní porost) dávám Darče povely k lehnutí (ve chvílích kdy něco čuchá, dívá se na mě, běží - prostě v různých situacích). Prokládám povelem ,,sed". Asi tak 60:40 - sedá si lépe. Povel je vždy ,,sed" - ne sedni - to se jí pletlo s ,,lehni". Pokud si nelehne/nesedne běžím k ní posadím/položím ji. V případě, že ji musím pomoci nebo když se k ní jen rozeběhnu a ona si až poté lehne, následuje velká slovní odměna bez mňamky. Pokud povel hned splní běžím k Darče s odměnou (podle její rychlosti mám rozdělené mňamky na průměrné až na ty top.)

Nevím proč, ale Darču začalo bavit i běhání za míčkem - na řadu konečně přichází házedlo - super věc s kterou dohodím dál a nemusím na špinavý míček  šahat :-)

Protože mrazy jsou opravdu velké, tak ,,pomalejší cvičení" děláme doma. (Pokud se Darča delší dobu nehýbe je jí venku zima). Při výuce sedni, lehni, vstaň vzniklo další video https://www.youtube.com/watch?v=qvbyQJxjiDo&list=UU_d-NmPv-_QIoYoE18ylGFQ&index=1&feature=plcp

Cíl byl, aby Darča při cvicích nepopolézala stále dopředu. (hlavně při vstaň - sedni - lehni - vstaň). Aby se neměla kam posouvat dala jsem před ni víko od přepravky. Pomohlo to. Sice si Darča trochu křivěji lehá, ale jde mi hlavně o to, aby se naučila, jak si správně lehat... Pro srovnání Darči jsem dala vedle ní plastovou ,,vanu". Sice se trochu zpomalila při lehání, ale to se ještě zlepší :-)

Kontakt

Jana Nečasová (Zíková), Petra Brodská

jchlumska@seznam.cz. p.jancickova@seznam.cz

p.jancickova@seznam.cz

606 390 049

Želiv 345
394 44

Hlavní 7
Větrušice
25067

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba www stránek zdarmaWebnode