Dara Helvétský kříž

Vycházka - Pokličky a okolí

19.02.2012 15:05

18.2.12

Dopoledne jsme navštívili Jindrovu babičku - Darča ukazovala svůj oblíbený ,,trik" - když chce dobrotu, něco najde a přinese - zlepšuje se, už i sama předsedá. ..

odměnu si zasloužila...

...opět se prošla po schodech (to má tréninkově)..

Odpoledne jsme podnikli výlet do Mšena. Zde jsme nechali auto a pokračovali pěšky. Jindra jako vždy vybral úžasnou cestu. Nejdříve jsme prošli kolem pomníčku Mistra Jana Husa, úžasného odpočívadla U Mochomůrky a bývalé lesní scény. (fotky ve fotogalerii) Odbočkou po žluté jsme zkoukli i vyhlídku nad Studáneckou roklí.

Cestou jsme využívali přírodní ,,nerovnosti"  zvýšení Dařiné šikovnosti.

...někdy svah...

...jindy kmen..

Vycházka se stala opravdu velmi zajímavou a šikovnost prověřující v Bludišti.

Bludiště

Skalní seskupení 2,5 km severozápadně od Mšena, poblíž návrší Romanov. Jedna ze zajímavostí tzv. Mšenského okruhu - Cinibulkovy cesty. Tvořeno skalními soutěskami a komíny v kvádrových pískovcích. V jeho blízkosti se nachází skalní útvar Tutanchamón. Při vstupu do bludiště musíte překonat několik metrů strmé skály, s vytesanými schůdky a řetězem jako zábradlím. Nenechte se odradit - další překážky, vyjma úzkých průchodů, už nejsou.

...,,několik metrů strmé skály, s vytesanými schůdky a řetězem jako zábradlím" - náš ,,problém" byl, že jsme těmito ,,schůdky" končili - šli jsme je nahoru. Byla jsem moc ráda, že s náma Darča chodí v postroji..

..Spodek schůdků byl pro ni naprosto neschůdný - schůdky jaksi zmizely (asi věkem..) tak to vzala  škvírou vedle - musela jsem ji pomoci za postroj..

..když se škvíra neprůchodně zúžila a stupínky zvětšily, Darče se podařilo dostat nahoru na schůdky. Dál jsem ji jen přidržovala a lehce postrkovala nahoru :-)

Zvládli jsme to :-)

Zajímavých míst bylo více (hlavně s ohledem na mokrý, klouzající sníh)..

,,budeš muset skočit"

..Darča je nahoře, Jindra dole - opravdové Skalní bludiště..

..další místa zvládala s přehledem. Úzké pukliny i další ,,záludnosti" :-)

Po vylezení ze Skalního bludiště jsme pokračovali 1,5km lesem až k Švédskému valu (fotky ve fotogalerii)

Švédský val

- nachází se severozápadně od Mšena, poblíž skalního seskupení Bludiště. Dosud jsou zde patrné zbytky opevnění (Švédové obsadili Mšeno v r. 1623),  pokračuje Průsečnou skálou. Je to zvláštní cesta vytesaná v pískovci. Některé prameny uvádějí, že si ji vytesali Švédové, jiné upozorňují na letopočet 1500, vyrytý ve skále.Podle tradice zde bylo tábořiště švédských vojsk ve třicetileté válce pod velením L. Tortensona v roce 1643 (tzv. Švédský val). V okolních roklích jsou horolezci oblíbené pískovcové věže (Faraón, Slon, Sokolí věže aj.).

Další zastávka byla u Pokliček

Pokličky

Lokalita se nachází 5 km západně od Mšena. Je součástí CHKO Kokořínský důl. Vznik pokliček je v přímé návaznosti na erozivní pochody a tvrdost jednotlivých materiálů a proto vznikly pokličky jejichž horní část je složena s písčito-železitých usazenin a spodní části z písčito-hlinitých.  Vznikaly vyluhováním železa z třetihorních vyvřelin podzemními vodami a vysrážením limonitu na nepropustných slepencových polohách. Při zvětrávání jednotlivých pískovcových bloků erozi lépe odolávají horní vrsty železitého pískovce než spodní měkčí polohy s příměsí jílu. Tím vzniká hřibovitý tvar s pevným kloboukem posazeným na mnohem užší noze. - Nejznámější útvary se zvedají nad Kokořínským dolem, při vyústění rokle Močidla. Z nich nejmohutnější Poklička stojí jako první při vystupu po dřevěných schodech, klobouk má rozměry 6 x 5 x 1,5 m. Celková výška nohy i s kloboukem je 12 m.  - Pokličky, stejně jako všechno v přírodě, vznikají a zase zanikají. Je jen otázkou času, kdy horní část skály odpadne. V okolí však postupně vznikají další pokličky, dnes ještě tzv. zárodečné tvary.

Pokračovali jsme kolem Rokle Apatyka...

Rokle Apatyka

V zimě se do rokle dostává rotující teplý vzduch + 4 °C a v létě je naopak v rokli vrstva stále chladného vzduchu 13 °C. Rokle je pojmenována podle léčivých bylin, které se zde hojně sbíraly. Výskyt druhů rostlin typických spíše pro horské či podhorské oblasti je zapříčiněný velkou teplotní inverzi v rokli. Na jaře se prohřívá jen horní vrstva vzduchu a proto zde zůstává dlouho ležet sníh. Naopak v létě zde stéká studený vzduch a teplý stoupá vzhůru. Tímto jevem je způsobena vegetační inverze, zvrat vegetačních pásem, kdy chladnomilné druhy typické pro vyšší nadmořské výšky rostou hluboko v rokli v nízké nadmořské výšce a naopak teplomilné druhy z nižších nadmořských výšek rostou vysoko nad roklí.

...okolo Náckovi rokle po modré značce až do Mšena k autu. Cestu zpátky domů Darča jako vždy prospala.

Délka trasy 12km (68% lesní cesty, jen 7% silnice II.třídy)

Maximální výška 408m n.m.

Minimální výška 255m n.m.

Převýšení 153m

Vystoupáno výškových metrů 328m

 

Doma - unavená Daruška spinká :-)

Více fotek z vycházky https://darasson.rajce.idnes.cz/19.2.12_vylet_-_Poklicky_a_okoli/

Kontakt

Jana Nečasová (Zíková), Petra Brodská

jchlumska@seznam.cz. p.jancickova@seznam.cz

p.jancickova@seznam.cz

606 390 049

Želiv 345
394 44

Hlavní 7
Větrušice
25067

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode