Dara Helvétský kříž

Štěňátka 14.3. - 20.3.11

14.03.2011 16:15

Štěnda si již běžně po probuzení ,,hrajou" . Prostě testují vše co se hýbe - okusují sourozence, svetr (zoubky se poctivě klubou).

Všem štěňátkům se jednotlivě věnujeme - zatím hlavně mazlení + manipulace s pacičkami, ocáskem.

Dnes jsem měla úžasný příchod domů. Nejdříve mě přivítala Daruška (vítá mě neustále :-)  a po příchodu do kuchyně se ke mě ihned vydali Růžový, Červený a Žlutý. Hned se chtěli mazlit a vrtěli ocásky :-) Zbytek smečky spal. Už se začínají rozlézat více do kuchyně - zítra dostanou na zem v kuchyni prostěradlo.

 

Štěňátka spí, zatímco si Žlutý užívá pozornosti (viz foto nahoře)

Obměňujeme hračky, ale zatím v štěndech vítězí duch cestovatelů-objevitelů :-)

15.03.2011 22:25

Tak v noci na dnešek se Darinka přepychově starala - vzhledem k tomu, že jsem spal asi 4 hodiny, můžu potvrdit. Když se ozvalo kňourání, tak přiběhla, dojela kašičku (to je stinná stránka), a pak si ke štěndům sedla a nechala je na oplátku napít.

Jinak prckové si velmi rychle zvykli na to, že jim patří celá ložnice, nechtějí už zpátky do ohrádky (ani na noc) a nejraději spí uprostřed vchodu.

 

Občas mi to připadá, že jsou tak mazaní, že si myslí, když usnou uprostřed vchodu, že je nikdo nezavře :-))

Ráno se nemohli dočkat, až otevřu, a to tak, že i při otevírání lezli přes otvírající se spodní prkno.

Vyhledávají osobní kontakt. Když jsem přišel z vany, tak se okolo mne sesypali a hřáli se.

Po té, co dostali tolik kaše, kolik si zasloužili (nebo kolik se do nich vešlo), tak jsem je po socializačním pomazlení odnosil zpátky do ohrádky, a vzhledem k vysokému procentu útěků (už to zvládne i oranžová), musel nandat i horní prkno.

Protestů bylo sice hodně, ale za chvíli zjistili, že to nemá cenu, a šli spát. Pak proběhl pokus o "rekultivaci" celý den okupovaného území s rejžákem v ruce. - marně :-))

 

16.03.2011 20:52

Tak dnešek se odehrával ve znamení dalších objevů. Po snídani se prckové vydali na průzkum kuchyně. Růžový mě přesvědčil, že v herně nesmí chybět tunel.

Paní pošťačka nám dovezla 2 pytle granulí a vypadá to, že nám budou chutnat. Posuďte sami, "jak si je hlídám" (modrý) :-))

Dostali jsme rozlišovací obojky od Trixie s bezpečnostní sponkou (proti uškrceni). Už se tedy tváříme jako velcí psi. Fotky dodá panička zítra.

Pak jsme si ještě chvilku hráli,

a dopadli jsme jak sedláci u Chlumce :-)))

K večeři byly nové granulky (rozmočené) a moc nám chutnaj:-))

 

17.03.2011 22:16

Štěňátka se už nevejdou k menší keramické misce (na pečení kuřat), tak dostala misku pro štěňata (doteď jim byla velká - vysoká)

Prckové už začínají vypadat jako malí švýcárci - prodlužují se jim čumáčky, i pohyb se výrazně zlepšil. Přes den mají otevřenou i ložnici a chodbu, v noci jsou v ohrádce - porodně. Už brzy budou využívat hernu - na to se moc těším :-). Zatím chci, aby si zvykli i na ostatní místnosti. Už bydlí přes den nejen v ložnici na prostěradle, ale nové oblíbené místo se stalo v kuchyni u gauče. Někdy spí jednotlivě, jindy na hromadě :-)

Darča stále občas kojí, ale už začala štěňátka ,,vychovávat" . Vypadá to tak, že je nepustí k misce dokud žere (vrčením, odstrčením - zdálky to vypadá drsně, ale štěnda z toho evidentně trauma nemají :-), když je asi tak v půlce misky, tak odejde a zbytek jim ,,nechá" (ona by i nechala, ale my zatím upřednostňujeme pro štěňátka jinou stravu :-)

Štěňátka mají bez vyjímky rádi drbání na bříšku

Na www.baron.cz jsme objednali pro štěňátka CD s různými zvuky...

...,,Třicet zvukových nahrávek pro přivykání štěňátek a koťátek na různé hluky v rámci socializace a výchovy"

CD obsahuje zvuky např. různě silné ohňostroje, dopravní prostředky (parní lokomotiva :-), metro...), zvuky z domáctnosti - vysavač.. a hluk lidí - křik dětí, párty.

Zatím pouštíme zvuky celkem potichu (ale postupně zesilujem) a štěňátka při nich dobře usínají :-)

 

18.03.2011 22:21

Vypadá to, že budeme muset nějak ,,zastřešit" jeden roh porodny. Štěňátka asi upřednostňují krytý prostor - oblíbené místo je těsně vedle gauče, částečně překryti přehozem... (na fotce je vlastně všech 8 štěňat - jen jsou překrytí dekou :-) (během psaní mi okusují kotníky a prsty u nohou :-)

Štěňátka mají přes den volný pohyb po celém bytě, ale zatím se stále drží v kuchyni. Rozmístili jsme zde několik savých podložek, aby si prckové zvykali kam mají chodit na záchod. Celkem se jim to daří - na to jak jsou maličcí :-) -loužičky samozřejmě jsou všude, ale přeji jenom jich je nejvíce na podložkách před porodnou.

Začínají být malými průzkumníky - prolézají místnost a zkoumají co kde máme :-)

Zkusila jsem co budou říkat na vysavač - zvuk již znali, ale vždy jsem vysávala ve vedlejší místnosti. Teď jsem vysavač postavila do kuchyně ke dveřím, poblíž kterých se štěnda zdržují. Po zapnutí se všechna štěňátka poměrně rychle rozeběhla mým směrem. Zhruba jeden metr před vysavačem si to rozmysleli a začali se tvářit jakože neexistuje nějaká hlasitá věc. Hodně mě překvapil Modrý a Oranžová - Arwen. Holčička se obloučkem přibližovala a modrý zalezl pod přehoz gauče kousek přešel schován a dostal se k vysavači úplně nejblíž  a  z úkrytu ho v klidu pozoroval :-) Zítra pokračujem :-)

Pokud zítra budou expandovat z kuchyně, pustíme dráčata do herny a mohlo by být nějaké video :-)

Co je úžasné je vrtění ocáskem. Jak se člověk sehne hned se úžasně rozvrtí zadní částí těla. Červený byl nepřekonatelný :-)

 

19.03.2011 17:33

Podle mého oblíbeného autora - Stanley Coren Ph.D. - by se se štěňátky mělo cíleně manipulovat.

,,Průzkumy dokázaly, že zacházení člověka se štěňaty, a to doslova od narození až po dobu, kdy se přenechávají novým majitelům, je mimořádně blahodárné pro vypěstování kvalitní psí osobnosti. Pro malá štěňátka stačí jednoduchá stimulační rutina, která obnáší to, že každé štěně z vrhu postupně bereme do obou rukou tek, aby mělo hlavu výše než ocas, a držíme ho tak asi deset sekund. Pak změníme jeho polohu, takže má hlavu níž než ocas - opět na dobu deseti sekund. Toto něžné houpání opakujeme ještě jednou - deset sekund hlava nahoře, deset sekund hlava dole."

Dále Coren doporučuje podložit štěňátko chladnější rukou (např od kousku ledu) - ruka se položí pod štěňátko dlaní nahoru - lehký diskomfort - ruka se za chvíli zahřeje na tělesnou teplotu. ( cíleně nedělám, mám přirozeně velmi studené ruce :-)

,,Pak vezměte štěně do náruče, houpejte ho, hlaďte ho něžně prsty po bříšku, po hlavě, uších.... Velice důležité také je, abyste používali hlas. Mluvte na štěně, když ho zvedáte, když ho hladíte, aby si na lidský hlas zvyklo."

,,Dejte štěněti hračky nebo předměty, se kterými může v pelíšku manipulovat a zkoumat je. Berte štěně do různých  prostředí ve vašem domě, kde jsou různé podlahové krytiny, kde je jiné světlo a kde jsou odlišné předměty na prohlížení. Tento druh stimulace štěněti pomůže, aby bylo citově stabilní a později se bude lépe vyrovnávat s problémy"

Záznamy vedené od roku 1960 prokázaly, že ,,jednoduchá řada aktivit a zacházení se štěňaty již od útlého věku jsou velice blahodárné pro jejich psychiku a také stimulují fyzický rozvoj. Štěňata, se kterými se manipuluje a která se vystavují jemnému stresu, vlastně vyspívají mnohem rychleji dík jejich zvýšené mozkové činnosti. .... Větší množství času, které štěně stráví s lidmi, v něm probouzí sebedůvěru a díky tomu není v jejich přítomnosti bázlivé, nebojí se cizích lidí a vybuduje si pevné citové pouto na ty, kteří s ním později budou pracovat nebo se stanou členem jeho rodiny. Takoví psi se učí mnohem rychleji a mají lepší pracovní výsledky, jsou z nich dobří pracovní psi, jsou spontánně poslušní, a tak mohou v soutěžích poslušnosti lépe uspět."

       Stanley Coren Ph.D. - Inteligence psů - průvodce myšlením, emocemi a vnitřním životem našich psích společníků. Práh 2007 str. 250,251

 

V této i dalších knihách tohoto autora lze nalézt spoustu informací a tipů ze světa psychologie psů. Snažíme se aby naše štěńátka měla možnosti rozvíjet se co nejlépe - herna, hodně kontaktu s lidmi...

 

19.03.2011 21:34

Štěňátka si už nehrají jen mezi sebou (i když vzájemné ,,hry" naprosto vedou).

Hodně často si okusují ocásky, chytají se za krk, hlavu...

..hodně často při ,,testování" sourozenců leží (většinou ,,oběť" leží dole, ale jak je vidět na fotce, není to pravidlo :-)

V leže se dá okusovat nejenom sourozenec :-)

Ale štěňátka si již začínají hrát i s hračkami..

..nejdřív prozkoumat..

..s lidskou pomocí to již začíná vypadat opravdu jako hra :-)

Dnes jsme měli větší množství návštěv. Štěňátka byla spokojená, dalo se jich hladit a chovat více najednou - tj. zkrátili se čekací doby :-)

Jezdí k nám nejen příbuzní a kamarádi kouknout na šěńátka, ale i někteří budoucí majitelé prcků (dnes měly svojí návštěvu obě holčičky)

Snažíme se, aby měla štěnda co nejvíce kontaktu s každou návštěvou (občas je problémek, pokud přijedete v době odpočinku - fakt se jim nechce být akční :-) - v době činnosti si zase musíme hlídat počty prcků, aby nám nikdo nechyběl, jak jsou rychlí :-)

Zkusili jsme co budou štěňátka říkat na plyšového berňáka - líbil se :-) Myslím, že je nejvíce zaujaly chlupy - nejen, že plyšáka oňuchávali, ale zkoušeli tahat za chlupy (to mají asi po mamince, ta zbožňuje pískací plyšáky)


20.03.2011 16:45

Štěnda čím dál raději zalézají (kamkoliv :-) - nejlépe za gauč.)

,,kuk.."

Stále často leží vedle gauče, ale již jsou ochotni místo spánku často měnit (prostě kde odpadnou :-)

V době, kdy jsou vzhůru si hrají - testují se ale už se začínají zajímat i o hračky.

,,nešlapej po mě :-)"

Odpoledne jsme dali štěňákta do herny, zajímají se už o hračky, ale zatím je necháme více v kuchyni - do herny mohou, ale myslím, že zatím na poznávání stačí ložnice a kuchyně :-) alespoň tam se prckové zatím nejvíc zdržují (sám došel do herny - opravdu dovnitř zatím jen zelený)

 

V rámci tréninku ,,zvykání štěňátek na cokoliv" jsme dneska zkoušeli ,,jízdu na pračce"

Každá štěndo jsem v náručí (za stálého hlazení) přinesla do tmavé koupelny, kde byla puštěná pračka. V koupelně nemáme  okno, takže zde byla téměř tma (jen trocha světla z chodby abych věděla kam šlapu.) S každým prckem jsem dvakrát došla na konec koupelny a zpátky, nechala ho chvíli koukat na pračku a pak ho na ní na chvíli položila. Ještě jednou jsem se s nima v náručí prošla po koupelně a štěně putovalo k sourozencům do kuchyně.

Něco málo postřehů:

Arnie - modrý - po položení na podložku se rozhlédl a začal si hrát s korálky, pak ho zajímal modře svítící display

Arwen - oranžová - nejdříve poknikávala, pak se začala zajímat o podložku

Angee - hnědá - ihned začala tahat podložku (nic jiného ji nezajímalo)

Andy - růžový - rozhlédl se a začal zkoumat vše (ale ne důkladně - prostě ke všemu čuchnul)

Alby - bílý - nejvíce ho zajímal povrch pračky a modré světýlko displaye

zelený - nejdříve poknikával, zajímali ho korálky a světýlko :-)

červený - sednul si a rozhlížel se

žlutý - nejdříve poknikával, pak ho zajímal foťák (ležel na pračce)

(když jsem ho opět brala do náruče, tak mojí ruku obejmul svýma packama jak klíště:-)

Něco podobného (jiná místnost, kouknout ze dveří ven...) se štěňátky dělám denně, jen k tomu nejsou vždy záznamy :-)

 

20.03.2011 20:52

Dnešek se nesl ve znamení návštěv. Aspoň štěnda poznají co nejvíce hodných lidí :-)  Měli jsme tu zájemce na štěňátka i rodinu - jak naší, tak i Darčinu :-)

Aby to Darušce nebylo líto, tak měla také návštěvu - a užila si jí :-) (Darči chovatelka Marta)

Prckové se už začínají chovat jako velcí psi. Pijou vodu (už se v ní nekoupou, ale stojí venku :-)...

...a taky se dají přistihnout jak leží (jako psi).

Akční radius se štěňátkům zvětšuje, do chodby již dojdou běžně :-), pod papouškem se jim taky líbí.

Zkoumají vše co najdou..

...ale stejně se nejraději mazlí (i teď mi střídavě leží na klíně - střídám je poctivě, aby se na každého dostalo :-)

Kdo dneska hodně překvapil byl červený Ardo. Když byla štěňátka v herně došel až pod zavěšené tyčky, kde si lehl a hrál si s nima :-)

 

 

Kontakt

Jana Nečasová (Zíková), Petra Brodská

jchlumska@seznam.cz. p.jancickova@seznam.cz

p.jancickova@seznam.cz

606 390 049

Želiv 345
394 44

Hlavní 7
Větrušice
25067

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba www stránek zdarmaWebnode