Dara Helvétský kříž

Štěňátka 7.3. - 13.3.11

07.03.2011 21:47

Tak už mají všichni naprosto rozlepená očička :-)

Štěňátka dostala novou vyšší přední stěnu ohrádky.

Někteří měli snahu vylézat - zpočátku občas někdo...

...počet se ale rychle zvyšoval :-) ... (takhle vysokou ji zatím nebudou mít napořád, ale když u nich zrovna nikdo nebude - i my chodíme nakupovat-občas a na toaletu - častěji :-)

Dnes jsem byla v našem oblíbeném obchůdku pro další mlíčko Canina https://www.psipotreby.cz/  a koupila i nové hračky pro štěňátka - malá chobotnice pro malá a jak porostou bude je čekat velká chobotnice :-) - jak se za chapadýlka tahá, tak se uzel utahuje - vlastně skoro nezničitelné :-)

Také přišla objednaná chrastítka - budou pověšena v herně, zatím slouží k prohlížení :-)

08.03.2011 22:00

Dnes jsem štěňátka celý den neviděla (byla jsem v práci - mateřskou má Jindra) a když jsem před chvílí přišla, tak to vypadalo, že je snad nafukoval :-) - oni opravdu rostou před očima (jen když je má člověk neustále u sebe, tak přírůstky pozná podle váhy, jinak se mi nezdálo, že by se ze dne na den měnili)

Jindra hlásil, že už asi začínají slyšet - když něco spadne, tak se štěńátka ozvou pískacími zvuky a chvilku se hemží :-) A mě nenapadlo nic jiného než právě nakrmené a uspané prcky zkusit vzbudit tlesknutím - funguje to :-) - začali se hemžit :-)

 

09.03.2011 19:35

Protože se štěňátka začala posouvat (sama) když potřebují na záchod (nechodí někam daleko, ale odlezou tak 20 - 30 cm od ostatních - už po sobě nečůrají a nekakají :-) - alespoň ne moc :-), tak jsme jim dali do ohrádky noviny (aby se učila kam se chodí na záchod). Zatím jen na kousek, zítra upravíme pelíšek tak, aby noviny pokrývali třetinu plochy.

Darča přes den kojí nejčastěji v sedě.

Dnes jsem v rámci schánění rozlišovacích oboječků (zatím mají pletené ,,tkaničky", dále jsou připraveny stužky a pak dvě velikosti obojků - bohužel mi na objednávku dvou balení přišla dvě stejná platíčka - ani výrobce to nemá odlišené, takže malé máme 12 barviček, u větších musíme ještě jedno platíčko sehnat) kopila úžasného ježka. Je asi z latexu, takový měkký a má super měkoučké bodlinky (ať se štěnda naučí, že ne vše je chlupaté) a píská :-) Hned jsem jim ho dala do bedýnky a probuzení štěníci se šli podívat - už začínají být zvědaví :-) - budem jim měnit hračky, ať mají co prozkoumávat :-)

 


10.03.2011 21:49

Protože štěnda rostou jako z vody, mají nové mašličky. Půjdou tak i lépe rozpoznat :-)

Štěňátka slyší čím dál tím lépe - probouzí se po stále tišších zvucích (dříve se muselo hlasitě zatleskat). Dnes ráno Jindra zapískal latexovou kravičkou :-), štěnda se probudila a rychle pospíchala k osobě (Jindra) v ohrádce - nejrychlejší byla Oranžová :-), večer ,,vyhrál" žlutý :-) (štěňátka se výrazně lépe pohybují před krmením - s plným bříškem to je spíše podprůměrné plazení :-)

Pokud mají štěňátka hlad, tak se hrnou ke vchodu :-). Pak následuje krmení. Většinou začne Darča, my dokrmujem...

Únava po jídle...

Zelenému se dnes podařil v nestřeženou chvilku únik z ohrádky - poprvé nějaké štěndo překonalo nejnižší zábranu bez spolupráce kumpánů :-)

 

11.03.2011 22:49

Dnes jsme začali přikrmovat kašičkou (štěňátkům se začínají klubat zoubky, tak je chceme naučit jíst z mističky). Teda začali jsme se snažit, aby prckové jedli z mističky. Nejdříve (to aby si zvykli na novou chuť i konzistenci) jsme jim nabízeli kašičku rukou - měli snahu sát prsty a tak zkonzumovali alespoň trochu ,,hmoty". Pak už někteří začali skoro jíst z mističky - občas nějaká vymáchaná packa apod, ale Darča je pak s větší chutí čistila :-)  Jinak Darča štěňátka stále kojí.

P.S. Překvapilo mě, že má kašička tmavou barvu - pod dojmem krupicové kaše jsem čekala bílou - marně :-)

Někomu to šlo méně...

Někdo už zvládal stravovat se téměř sám...

A někomu to asi nestačilo, tak zkusil ochutnat nohu sourozence :-)

 

12.03.2011 13:17

Poctivě se snažíme přikrmovat kašičkou. Dnes už všechna štěňátka vylizují z mističky - někdo už úplně sám, některým musíme mističku přidržovat před čumáčkem. Zatím je krmíme jednotlivě (velká miska pro všechny najednou  se ,,špuntem" uprostřed - to aby do ní nelezli celí - je už připravena).

I když kašička zrovna úžasně nevoní, je o ní velký zájem :-)

Takhle  to může vypadat, pokud štěňátka probudím zatleskáním a několika záblesky foťáku :-) (99% fotek z místností je foceno s bleskem)...

..Daruška zatím spinká...

12.03.2011 20:33

Štěňátka jsou poprvé odčervená - Flubenol KH - pasta. Štěnda ji přijali naprosto bez problémů a ještě se olizovali :-)

Dnes jsme udělali také velký pokrok - od rána :-) Jindra měl naprosto úžasný nápad - na příkrm jsme začali používat keramický ,,bodák " na pečení kuřete. Vejdou se k němu naprosto bez problémů čtyři špunti a protože je oprostřed ,,kůl" na nabodnutí kuřete, tak se v mističce nemůžou procházet :-) Prostě super věc.

Na fotce dole je vidět jak má Oranžová kašičku i na hlavě. Následovalo otřepání (poprvé jsem viděla štěňátko otřepat se) - jako velký pes a kaše lítala všude :-) Bohužel jsem to nestihla vyfotit.

Štěňátka dnes dostala krásnou hračku do herny (je plyšová a píská). Darča byla obdarována kostí na čištění zubů, kterou chtěla za hračku vyměnit - je v tom velmi zručná :-) Teď už je hračka v herně a kost poctivě hlodána :-)

 

13.03.2011 13:09

Dnes již štěnda žerou jako profesionálové :-) (už se v kašičce nenimrají, už prostě žerou :-) a jsou jak prasátka, ale Darča je o to raději čistí.

Začínají se také ,,sociálně projevovat" - testují sourozence - video ze 13.3.2011 a začínají vrtět ocáskem :-) (je dokázáno, že štěně vrtí ocáskem jako komunikační prostředek s živými tvory - ne například s plyšákem - tzn rozdělují na komunikačně zajímavé a nezajímavé :-) - jsme zajímaví :-) dnes to projevil první růžový se zeleným - když jsem si k nim v rámci ranní chvilky soucializace :-) sedla, přišli a po pohlazen zavrtěli ocásky (za chvilku jsem měla u sebe všechna štěňátka- a jako vždy mi nestačily ruce:-)

Štěňátka mají ráda i drbání na bříšku (růžový při tom dokonce hýbal nohou - jako dospělí psi, když se jim něco líbí :-)

 

13.03.2011 21:03

Protože se štěňátkům začíná zvětšovat ,,akční radius" otevřeli jsme jim bedýnku před kterou dostali prostěradlo (lépe se jim po něm leze - dojdou až ke kuchyni a tam většinou usnou - na parkety ani lino se jim nechce :-)

Čím ale dneska hodně překvapili byl jejich nález Darčina jídla - má ho také v ložnici, ale až za rohem (stranou i od onoho prodloužení prostěradlem). Prostě jak našli kuře, tak se na ně rychle vrhli a asi ho začali sát - zoubky se jim začínají klubat, ale jsou opravdu jen na kašičce + dneska ochutnali i pribináčka). Darča jim kuře rychle snědla :-) ani jsme nemuseli zasahovat - na kuřátko si musí ještě počkat :-) Alby mrknul i ke granulím, ale moc dlouho u nich nezůstal - taky si na ně musí počkat :-)

Pribináček je prý výborný..

,,Musím zjistit co to má na sobě bráška dobrého..."

Do herny jsme dostali další úžasnou pískací hračku. A taky super odměny pro Darušku - značku s tímhle úžasným názvem jsem neznala, ale Darča se do ní zamilovala :-) -budu jí je muset koupit na výcvik :-)

Prckové začínají zkoumat sourozence (ono vlastně i nás - dá se to žužlat, přinese to mňamku, je to teplé, je to fajn :-)

 

 

Kontakt

Jana Nečasová (Zíková), Petra Brodská

jchlumska@seznam.cz. p.jancickova@seznam.cz

p.jancickova@seznam.cz

606 390 049

Želiv 345
394 44

Hlavní 7
Větrušice
25067

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode