Dara Helvétský kříž

Štěňátka 28.3. - 4.4.11

28.03.2011 20:01

Dnes byl pro většinu štěňátek velký den. Poprvé byla venku ! (když bude zítra zase moc hezké počasí, tak půjde i zbytek a doplním všem fotky  :-)

Štěňátka ,,výlet" zmohl a tak rychle usnuli. (a to ještě ve stavu skorobdělosti zvládli návštěvu :-)

Protože by se počasí mělo zlepšovat (alespoň v to doufám) začali jsme připravovat prostor na venkovní výběh pro štěníky. (Neplánujeme je tam nechávat delší dobu, jen aby si zvykli i na nové prostředí - změn není nikdy dost :-) Objednali jsme další ohrádku (ta naše má průměr 2metry a tak ji chceme další nastavit). Jako součást ohrádek bude i zděný plot a možná i dvě starší plotová pole - to aby bezpečně ohraničený prostor byl co největší. Na celé zahradě u nás štěňátka běhat nemůžou, protože zde máme koníky za elektrickým ohradníkem. Ještě uvidíme, jak ohrádka nakonec dopadne :-)

29.03.2011 19:12

Dnes již byla všechna štěňátka venku. Nejdříve na ruce...

(vlasy prý nechutnají špatně :-)

...pak měli možnost prozkoumávat sami naší zahradu. Někdo okusoval stromek...

...někdo prozkoumával boudu...

..a někdo do ní rovnou vlezl :-)

Igelitky plné masa zaujaly nejen Darču :-)

Po položení na zem štěnda nejdříve poknikávala (chviličku)

Pak následoval pokus o vyfocení každého štěňátka

Návod:

1.položit štěně na zem

2. rychle se vzdálit

3. kleknout si (to aby štěnda neměla fotky jen z vrchu)

4. rychle kouknout do hledáčku foťáku (zjistíte, že váš štěně mezitím doběhlo, a kouká na vás ze vzdálenosti 10cm od špiček vašich bot)

5. odnést štěňátko kousek dál a opakovat od bodu jedna :-)

Po vyfocení začala všechna ! štěňátka prozkoumávat okolí. Zajímala je tráva, bouda i keříček (spíš zbytek keříčku)

Každé štěňátko dostalo z tohoto významného dne fotky do své fotogalerie štěňátek-jednotlivců. Nějaké fotky přibyly i do fotogalerie - poprvé venku.

 
30.03.2011 20:57

Dnes byla štěňátka venku pohromadě. Za stálého dozoru Jindry měla možnost prozkoumat trávu a keřík v ohrádce. Největší úspěch ale měla bouda :-)

Hodně času v ohrádce s prckama trávila i Daruška. Nejdříve se štěňátka rozkoukávala...

...pak začala studovat okolí :-)

Protože štěnda byla v ohrádce venku poprvé, nechali jsme jim tam jenom několik hraček. Pokud bude zítra také pěkné počasí a půjdou opět na chvíli ven, dostanou dovnitř i něco jiného (co, to budou mít jako překvapení :-)

,,ukaž tu hračku "

 
31.03.2011 21:01

Dnes jsem měla zajímavé probuzení. Abych to měla ke štěndům alespoň trochu blíž a nesvítila neustále v ložnici, kam se vrací Jindra někdy v noci nebo k ránu z práce, spím v kuchyni. Dnes jsem otevřela oči a měla pocit, že vidím štěně - Arda. Tak jsem je zase zavřela a otevřela - opravdu se mi to nezdálo, Ardo stál u gauče a koukal na mě. Nejdřív mě napadlo, jak mohl přelézt zábranu, kterou Darča s menší námahou skáče. Pak jsem viděla další a další štěnda - odtlačili židli, o kterou byla deska na jedné straně opřená a pustili se ven.

Prolezli celý byt, ale nejvíc je zajímali ananasy :-) Nejdřív jsem je chtěla vrátit do herny, ale pak jsem si říkala, že jim tam nejdříve provedu ranní úklid (je docela složité cokoliv dělat, pokud má člověk na nohou a pod rukama 8 akčních štěňátek, která se snaží trhat noviny, hned jak je tam položím. Když nevidí, jak je tam dávám, nejsou noviny zajímavé a přežijí v kuse :-). Po vytření a rozložení pro tento okamžik nových novin zněla otázka jak nejjednodušeji dostat všechny prcky zpátky do herny. Jsou úžasní ! Odstranila jsem přepážku, sedla si na zem zatleskala a roztáhla ruce + volání ,,prdelky moje" a hned jsem tam měla úplně všechny :-)) Pak stačilo vrátit zábranu a odměnit štěnda dlouhým pomazlením a pohráním si (opravdu hodně dlouhým, aby si nespojili, že přišli na zavolání a pak byli zavřeni)

Ještě dostali sušené plíce (každý kousek), to aby také něco žvýkali. Prý jsou neškodné :-) Štěnda je spíš ožižlávala a pak z nich zústali naprosto měkké a mokré placičky :-)

Také jsme už využili připravenou druhou místnost pro štěňátka. Původně byla určená pro zvykání si i na jiném místě - prostě změna, když máme prostor tak proč ne :-). Ale má to i vedlejší kladné účinky - po odendání gum položených v herně si parkety odpočinou a vyschnou. Tak to asi zatím bude tak, že přes noc budou v ,,malé herně" - zde mají spíše měkké hračky - a přes den podle počasí buď ve výběhu a herně, nebo jenom v herně. Uvidíme jak se tento systém osvědčí :-)

- v místnosti jsou všechna štěňátka, ale prostě nefotitelně u mě a na novinách, které nejsou vidět po pravé straně a vzadu za mnou :-)

Dnes si štěnda užila změn :-) Nové ,,vybavení" dostala i do venkovního výběhu...

..ale stejně je nejoblíbenější bouda :-)

 
01.04.2011 21:28

Dnes byla štěňátka opět venku. Někdy při hře odpadnou kdekoliv...

...na podložení hlavy je dobrá i petflaška (to asi mají po mamince - taky chce mít hlavu výš než tělo)

Arwenka usnula při pozorování úpravy plotu :-)

Akimek

Angee opravdu spinká :-)

Darča s nima vydrží stále delší dobu (i když zrovna nejsme na zahradě - pokud by měla na zahradě zůstat sama, měla by to skoro jako za trest, ale se štěndama zůstává dobrovolně). Pokud k prckům chce do ohrádky, stačí zakňučet :-) otevřeme malou branku v ohrádce a ona naprosto bez problémů(nečekaně) vleze dovnitř :-)

Začali jsme pracovat na zvětšení ohádky. Chtěla bych, aby bouda byla uprostřed, aby se prckové mohli honit dokola :-) (to až budou opravdu běhat :-) Skoro celou dobu nás pozorovali až z toho usnuli :-)

 
02.04.2011 21:54

Začínají mít venku oblíbená místa. Jedna z těch hodně oblíbených jsou betonové tunýlky

Také už začínají běhat. Zatím je to takové skoroběhání..

..ale zatím se nehoní. Hry jsou stále ,,spíš po sobě lezoucí"

I přesto, že jedí již ze dvou misek (jedna je málo a i se k ní všichni špatně poskládají)...

...ale i tak Daruška ještě občas kojí.

Doufám, že prckům zítra zvětšíme výběh a brzo budou běhat (honit se) kolem boudy :-)

 
03.04.2011 21:22

Dnes měla štěnda velký den. Jsou očkovaná, čipovaná, tetovaná a každé štěndo má svůj Pas zvířete v zájmovém chovu. A měli jsme kontrolu vrhu. Nejdříve jsme štěnda naložili do klimatizovaného auta (převáželi jsme je v kufru a dávali do něj přes zadní sedačky, které zatím nepřelezou :-) U veterináře jsme je nosili do ordinace po čtyřech. Než se vše připravilo, měli čas si vše prozkoumat a bohatě toho využili (Ardo zkoumal asi nejvíc a počůral váhu :-) Pak se čtveřice naočkovala a následovalo tetování a čipování. Při tetování všichni kvičeli (bolestivé), čip ustáli se ctí :-) Museli jsme s panem doktorem dávat pečlivě čísla, to aby štěňátka měla vybraná jména. ( na žádost o tetovací čísla se udávají jména podle abecedy a ke každému jménu je pak přiřazeno jedno číslo. Štěnda se pak musejí na tetování dávat v správném pořadí, aby každé mělo správné číslo se jménem.)

Pak následovaly čipy a výměna čtveřice :-) Všichni prckové mi udělali radost tím, že po zákroku a následném vrácení na zem pokračovali v prozkoumávání ordinace a chlazení se o podlahu :-) (nikdo neměl nějaké trauma a cestu autem zvládli také na jedničku.

Po příjezdu z veteriny následovala kontrola vrhu. Všechna štěňátka nám udělala velkou radost - kontrola proběhla výborně a v tuto chvíli štěnda nemají žádnou závažnější vadu, která by je v dospělosti vylučovala z chovu. :-)

Za odměnu :-) jsme štěníkům zvětšili venkovní výběh - tato velikost je již konečná :-)

(výběh dosahuje až dozadu k zídce a dá se běhat kolem boudy :-)

 
03.04.2011 23:50

Štěnda si venkovní výběh užívají. Vzhledem k teplému počasí se stal oblíbeným místem prostor za boudou (je tam převážnou většinu dne stín a chládek)

Ve stínu se i příjemně morduje brácha :-)

Začínají už využívat celý prostor...

..v kterém jsme se snažili, aby byly různé terény - povrchy (to se moc nedařilo, tak dostali alespoň nějaké překážky- dřevěné špalky)

O víkendu měli prckové i Daruška hodně návštěv (ze všech jsme ani neudělali fotky, tak jen budoucí Artíkovci)

 
04.04.2011 18:21

Pořídili jsme štěndům kšírky a vzali je poprvé na vodítko. Samozřejmě nebylo určeno k vodění štěňátka někam, ale jako pojistka proti útěku prcka např ke koním. Cíl byl ten, aby si prckové mohli samostatně ! (tj jen s námi - bez sourozenců) prozkoumat vzdálené kouty zahrady (to aby pak nebyli ze všeho vyplašení, až budou bez sourozenců v nových rodinách.) Dle počasí chceme opakovat co nejčastěji.

Štěňátku byl nasazen postroj (pokud by šlo kam je to nebezpečné, tak abych ho netahala za krček). Většině vůbec nevadil, jen se všichni více drbali. Pak jsem štěndo nechala ať se rozkouká a pokud se vydalo ne úplně vhodným směrem (koňská ohrada je velmi láká, koně si už očuchali) nalákala jsem je rukou (hýbání prsty, nebo tažené stéblo slámy po zemi - prostě ,,jako hračka"). Všichni skvěle reagovali a cupitali za návnadou. Pak jsem je nechala čuchat, co chtějí. Po pokusu zda půjdou za mnou - popošla jsem kousek od štěnda a všichni mě následovali :-)  Poku se prcek začal zajímat o vodítko, velmi jemně jsem ho z tlamičky vyndala. (maximálně jsem ho musela vyndat dvakrát - napodruhá všichni pochopili ! - a beze slov) Celá ,,vycházka" trvala jen cca 10min, to aby toho na štěnda nebylo moc.

Z prvního pokusu na vodítku je i fotogalerie

 
04.04.2011 21:52

Protože dnes nebylo příznivé počasí (pršelo a pršelo) trávila štěňátka svůj den v herně. Jsou to pěkní dravci (venku zvuky jako pokus o vrčení tak nevyniknou :-), vzájemné hry nabývají na pohybu i zvucích (lepší než televize :-)

Už se začínají celkem dobře přetahovat - jak s náma, tak i mezi sebou.

,,čí je látka ?"

Ardovi se asi moc líbil latexový ježek, tak ho odnesl až dozadu místnosti ke kuličkám :-)

Někdo má radši chobotnici...

..jiný se víc zajímá o fáborky :-)

Je už vidět, že mají prckové mnohem větší zájem o hračky než dříve. Ale stejně když si k nim sedneme, tak hračky-nehračky, okamžitě jsou u nás a předbíhají se v přízni :-) Jsou opravdu roztomilí.

 

 

 

Kontakt

Jana Nečasová (Zíková), Petra Brodská

jchlumska@seznam.cz. p.jancickova@seznam.cz

p.jancickova@seznam.cz

606 390 049

Želiv 345
394 44

Hlavní 7
Větrušice
25067

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba www stránek zdarmaWebnode