Dara Helvétský kříž

O MČR a Darče vyšel i článeček ve Zpravodaji Klubu švýcarských salašnických psů z.s. 72/2016

25.12.2016 18:38

Historická účast VŠSP na MČR záchranných psů složek IZS – 9.-11.9.2016

 

Druhý víkend v září se konalo v Ostravě Vítkovicích dvanácté Mistrovství ČR záchranných psů pořádané Městskou policií Ostrava. Každoročně se jej účastní tříčlenné týmy psovodů z většiny složek zařazených v rámci systému IZS, tedy jak profesionálních tak dobrovolnických organizací. V rámci tří dnů závodí jeden psovod v denním a nočním nasazení se svým psem ve specializaci v sutinovém hledání a druhý psovod pak v plošném hledání. Výsledky se pak ještě sečetly a vyhlásil se celkový vítěz družstev, které ještě navíc doplňoval třetí člen jako velitel.

Já s Darou Helvétský kříž jsem si vybojovala svoji první účast na tomto mistrovství za psovody jednotek Sboru dobrovolných hasičů (SH ČMS) ve specializaci plošného hledání díky vítězství ve výběrovém závodě pořádaném začátkem srpna, kde jsme jako jediní z dvanácti týmů ve stanoveném limitu našli všechny čtyři pohřešované osoby.

Po příjezdu do Vítkovic a ubytování jsme čekali na poradu velitelů, kde byly podrobně vysvětleny podmínky při závodě a hlavně se losovalo pořadí. Náš velitel vylosoval startovní číslo 1, což znamenalo, že jsme začínali jako první, díky čemuž jsme se sice druhý den vyhnuli panujícím vedrům, ale na druhou stranu ráno panovalo bezvětří. Ubytování bylo ve vlastních stanech na parkurovém závodišti. Odtud nás policejním autem odváželi v dohodnutý čas do terénu ve Vítkovických ocelárnách. Na připraveném stanovišti nám organizátoři vysvětlili úkol, dostala jsem mapku s vyznačeným terénem a čas, který jsem měla na prohledání a ve kterém jsem se musela stihnout vrátit zpět. V nočním nasazení jsme našli dvě osoby ze čtyř hledaných, což vzhledem k náročnosti terénu byl průměrný výsledek, kterého dosahovala většina týmů. Terén byl náročný, místy téměř neprostupný.  V denním nasazení již bylo poznat, že psi jsou po těžké noci dost unavení, ačkoliv terén již nebyl tak náročný. Výsledkem bylo nalezení pouze jedné osoby opět ze čtyř, což nám přineslo celkové deváté místo z jedenácti jak v jednotlivcích, tak s kolegyní sutinářkou v družstvech. V nabité konkurenci jsme doufali v lepší výsledek, ovšem na takovémto závodě je potřeba i trocha toho štěstí a to jsme nakonec moc neměli.

Musím pogratulovat vítězům, že se dokázali poprat s vysokou náročností celého závodu a uspět i přes přichystané nástrahy, tedy v sutinách zástupkyni Policie ČR, v plochách zástupkyni Městské policie Praha a celkovým vítězům v družstvech z Hasičského záchranného sboru ČR. Pro nás to byla nedocenitelná zkušenost a jsem moc ráda, že jsem se s Darčou mohla této akce zúčastnit.

 

Kontakt

Jana Nečasová (Zíková), Petra Brodská

jchlumska@seznam.cz. p.jancickova@seznam.cz

p.jancickova@seznam.cz

606 390 049

Želiv 345
394 44

Hlavní 7
Větrušice
25067

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode