Dara Helvétský kříž

Hinterstoder

28.07.2011 21:33

V rámci dovolené v jižních Čechách jsme se zajeli s Jindrou a Darčou podívat do Rakouského města Hinterstoder. Toto městečko známe jen ze zimního lyžování, tak nás zajímalo, jak vypadá v létě:-) Hinterstoder leží 80km za městem Linz v nadmořské výšce 600 m.

,,Hinterstoder s několika hotely leží v klidném, slepém údolí Stodertal pod impozantní skalní hradbou Totes Gebirge. Toto poměrně malé lyžařské středisko je jedním z nejdostupnějších alpských lyžařských středisek. Hinterstoder má plnohodnotné zastoupení obtížností od dětských svahů až po obtížné Hösskogel a závodní černou Hannes Trinkl Weltcupstrecke. Jsou zde i dva boulové svahy a svahy pro freeride. V létě je zde možné provozovat různé sporty jako např. paragliding, tenis, cyklistika, turistika...."

Ve výšce 1400 m.n.v. leží ,,sedlo" Huttererboden (sem vede lanovka ,,vajíčko"), odkud vede řada vleků a lanovek až na skorovrchol Hutterer Hoss. (Sjezdovky i turistické cesty vedou z vrcholu až dolů do Hinterstoder.)

Naší cestu jsme začali jízdou lanovkou - vajíčkem ...

...Darča se chvíli dívala přes sklo, ale brzy ji to přestalo bavit a lehla si :-)

,,Huttererborder" - sedlo  (zde se dá v zimě přejet k různým vlekům, v létě je v provozu jen 6-ti sedačková lanovka)

Tady odstartoval náš pěší výlet kolečkem kolem ,,sedla" (nenašli jsme jednu - prý značenou - cestu nahoru)...

...rozcestník...

a vyrazili jsme na naše poměry frekventovanou cestou k vrcholu. (asi je zde zvykem hodně chodit, i přes poměně velké převýšení zde člověk potkával kočárky, i obdivuhodné lidi vysokého věku - a jednoho Entlebucha :-) Cestou jsme fotili  nejen okolní hory, ale hlavně Darču - k její menší radosti :-) - vždy ji někam postavím/posadím, udělám několik fotek (Darušku to přestane bavit a odevzdaně si lehne), následuje odměna a pokračujem :-)

Svahy slouží k pasení skotu (občas je nutné zavřít za sebou branku a koukat, kam se šlape :-)

Ty malé tečky  v dálce jsou krávy (bylo jich zde hodně a se zvonečkama :-)

Cestou nahoru šla Darča v botičkách (byla na postroji a táhla mě :-), zpátky je již nedostala..

,,musím opatrně abych nespadla"

 

Vylezli jsme až  do výšky 1858 m.n.v. k místní hospodě :-) (leberknedelsuppe je výborná, Darče jsem přinesla paštišku)

 

Za výstup je člověk odměněn nejen jídlem, ale i výhledem. je zde i  planinka a na ní krásná umělá jezera (slouží na zasněžování)

 

Cestou dolů jsme ještě chvíli fotili, než jsme odbočili po značené cestě (značky jsme museli často hledat, přece jen jsme zhýčkaní českýma turistickýma :-). Já i Darča jsme z cestičky měli radost - byla úzká, měkká, vedla přímo dolů a lesem. Jindrova radost se rovnala nule :-)

Bylo moc dobře, že jsme si cestu nahoru zkrátili lanovkou (šlo se lesem bez výhledu na okolní kopečky :-(

Po příchodu k autu jsme Darču nechali vykoupat v místní říčce - úžasně čistá voda Darušce moc chutnala. I přesto, že jsou na fotce vidět kameny, jsou opravdu hodně pod vodou - řeka je sjízdná - potkali jsme vodáky :-)

 

 

Kontakt

Jana Nečasová (Zíková), Petra Brodská

jchlumska@seznam.cz. p.jancickova@seznam.cz

p.jancickova@seznam.cz

606 390 049

Želiv 345
394 44

Hlavní 7
Větrušice
25067

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode